preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Srpanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Kalendar rada šk.god 2016./17.

Imate pitanje, prijedlog ili želju u vezi sadržaja web stranice škole?

Upiti su dobrodošli na gabrijela.severdija@skole.hr

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 12. 2011.

Ukupno: 346033
Ovaj mjesec: 1037
Ovaj tjedan: 145
Danas: 10
Dobrodošli!

Obavještavamo roditelje da je nastavna godina 2017./2018. četvrta godina u kojoj će učenici imati pravo na besplatne udžbenike. Udžbenici koje djeca dobivaju nasljeđuju se od prethodnih godina. 

Odluka Grada Raba o dodjeli besplatnih udžbenika učenicima Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab sa područja Grada Raba za nastavnu godinu  2017./2018.

 

DOBAVLJAČ UDŽBENIKA ZA NASTAVNU 2017./2018. GODINU JE TRGOVAČKI OBRT 
"VITO", Rab, Palit 68.

Uplate za klima uređaje na:

IBAN HR2524020061100109073

Model - Poziv na broj: 00  65268

Opis: Za klime u RN MŠ

 

 

(Oba)Vijesti

Pomoć školama Afrike i ove školske godine

Projekt „Škole za Afriku“ završila je uspješno i u ovoj školskoj godini. Naša je škola ukupno uplatila 1.242,80kn na UNICEF-ov račun!

      Novac se prikupljao u kasicama, a uključeni su bili samo pojedini razredi s razrednicama koje treba pohvaliti za njihov humanitarni angažman: učenici 1. razreda u Barbatu na čelu s učiteljicom Martinom Mlacović, učenici 1.a na čelu s učiteljicom Tanjom Špoljar, učenici 1.b na čelu s učiteljicom Kristinom Dumičić, učenici 6.c na čelu s razrednicom Sanelom Lolić te učenici 4.a na čelu s učiteljicom Anticom Ribarić koji od početka uključivanja u projekt Škole za Afriku iz svojih malenih džepova uvijek najviše donacija izdvoje. yes

Zahvaljujemo svima koji su se uključili i veselimo se zajedničkim koracima u "izgradnji" Škola za Afriku i sljedeće godine kada će nam se priključiti još nekoliko razreda.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Ribarić  datum: 11. 6. 2017. 23:59

4.a i 4.b se druže i upoznaju domovinu

Učenici i učiteljice IV.a i IV.b razreda naše matične škole odazvali su se pozivu IV.a i IV.b razreda VII. OŠ Varaždin u projekt DRUŽIMO SE I UPOZNAJMO DOMOVINU.

  

U ponedjeljak, 5. 6. 2017., u jutarnjoj smjeni, održao se njihov prvi susret i druženje. Učenici iz Varaždina prezentirali su svoj zavičaj i školu, a četvrtaši domaćini proveli svoje goste starom jezgrom našeg grada i upoznali ih sa brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima. Naravno da su dio vremena proveli i u sportskom druženju sa svojim vršnjacima.

Nadamo se novim prijateljstvima, susretima i druženjima! wink

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 2. 6. 2017. 14:42

"Čudotvornica na putu" za Lopar

Autorica: Tonka Kavran, prof., Centar za kulturu Lopar

Dok se diljem Hrvatske u svibnju obilježavaju Međunarodni dan muzeja (18. svibnja) te Europska noć muzeja (20. svibnja) koje aktualiziraju suvremene muzeološke teme poput ovogodišnje teme  „Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima“, otok Rab  još  je uvijek  jedno od rijetkih mjesta na našoj obali koje nema niti jednu muzejsku ustanovu unatoč iznimnom bogatstvu kulturne i prirodne baštine te gospodarskom opredjeljenju na turizam! sad

Kako se čini, situacija se neće promijeniti niti u skoroj budućnosti te povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja  te Europske noći muzeja pripremamo simboličan program namijenjen učenicima Područne škole Lopar kako bismo doprinijeli formiranju budućih generacija koje će imati više senzibiliteta za lokalnu kulturnu baštinu. 

U okviru pedagoške djelatnosti  Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka pokrenut je projekt „Čudotvornica na putu“ koji podrazumijeva radionice tematski vezane za stalni izložbeni postav koje se odvijaju  izvan prostora samog muzeja. Arheološki odjel jedan je od četiri odjela ovog muzeja te građu predstavlja stalnim izložbenim postavom „Tragovi vremena – od prapovijesti do kasne antike“, a za najmlađe je osmišljena radionica edukativnog karaktera „Mali arheolozi“. Kako Lopar obiluje arheološkim nalazištima, Centar za kulturu Lopar organizira gostovanje „Čudotvornice“ kako bismo kroz igru i praktični rad mališane upoznali s procesom arheološkog istraživanja.

Radionica  je zakazana 24. svibnja u Borićima (parkić iza CB Bamboocho), a odvijat će se u dvije grupe (od 9,00 – 10, 30 h – 1. i 2. razred; 10,30 – 12,00 h – 3. i 4. razred).

Svi koji žele nazočiti malom arheološkom istraživanju također su pozvani da pruže podršku našim istraživačima te sami nauče ponešto novo i zanimljivo! cool

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 5. 2017. 11:56

Sigurnost na plaži

U ponedjeljak, 8. svibnja, u suradnji s Društvom Crvenog križa Primorsko-goranske županije, održano jke predavanje "Sigurnost na plaži" za učenike 3. i 4. razreda.

  :: opširnije :: 


objavio: Franciska Plješa  datum: 8. 5. 2017. 12:16

Rezultati međunarodnog matematičkog natjecanja "Klokan bez granica"

Stigli su rezultati međunarodnog matematičkog natjecanja "Klokan bez granica", održanog 23. 3. 2017. Sudjelovali su i učenici iz naše matične i svih područnih škola. Od ukupno 880 učenika 2. razreda, 10% najbolje plasiranih i nagrađenih učenika u našoj školi, a na nivou Republike Hrvatske su Dedić Sofia  iz 2.b razreda i Pijaža-Mikelić Marija iz PŠ Banjol te Tariba Marija iz PŠ Supetarska Draga i Pahljina Lorena iz PŠ Mundanije od ukupno 904 učenika 3. razreda. Učenicima čestitke na uspjehu, a drugim malim matematičarima više sreće sljedeće godine. wink
  :: opširnije :: 


objavio: Martina Buza Vidas  datum: 7. 5. 2017. 19:41

Pomognimo PŠ Lopar u skupljanju "lajkova" :)

    Tvrtka Tetra Pak već petu godinu zaredom, unutar projekta Eko škole udruge Lijepa naša provodi projekt Eko-paket. Eko-paket usmjeren je djeci i mladima s ciljem educiranja o važnosti odvojenog zbrinjavanja upotrijebljene Tetra Pak ambalaže i odgovornog ponašanja prema prirodi. Tetra Pak nagrađuje kreativnost, koju učenici moraju pokazati kroz izradu crteža ili raznih uporabnih predmeta izrađenima od prikupljene Tetra Pak ambalaže. PŠ Lopar ove se godine odlučila uključiti u akciju, a za pobjedu im je potrebna i vaša pomoć! Njihove kućice za ptice, kutije za školski pribor i bombone čekaju vaš "like" na Facebooku! yes Psst, fotografija njihovih radova 8. je po redu u albumu.  
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 26. 4. 2017. 09:21

Dva prva i dva druga mjesta naših učenica na Državnom natjecanju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

Od 1. do 8. travnja na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu održavalo se 55. državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa, a polaznici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, područnog odjela Rab, u kategoriji mandoline imali su četiri svoje predstavnice.

Isabella Dumić nastupila je uz klavirsku pratnju prof. Julije Dumić, i u I. kategoriji osvojila 1. nagradu s ocjenom 98,24. Svi ostali naši mandolinistički natjecatelji nastupili su uz klavirsku pratnju prof. Sandre Klen te, kao i Isabella, osvojili najviša mjesta! U II. kategoriji, Marija Ivić osvojila je 2. nagradu s visokom ocjenom 97,64. U III. je kategoriji Zara Paparić s ocjenom 98,12 osvojila 1. nagradu, dok je 2. nagrada, sa manje od pola boda zaostatka za Zarom, pripala Lari Baranašić (97,94). Uz talent, stečene vještine i količinu truda iskazanog od strane učenika i učenica te njihovih mentorica, ne sumnjamo u buduće uspjehe. Iskrene čestitke! smiley 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 11. 4. 2017. 19:10

Izvanredan uspjeh Franke Mikelić na državnom natjecanju iz engleskog jezika

Osnovna škola Mursko Središće, organizator ovogodišnjeg Državnog natjecanja iz engleskog jezika, od srijede, 5. travnja do petka, 7. travnja 2017. ugostila je, osim učenika srednjih škola, i tridesetpetero učenika osnovnih škola, najuspješnijih na županijskoj razini natjecanja.

  

Franka Mikelić, učenica 8.a razredajedina je učenica iz Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije koja je ove godine, zajedno sa svojom učiteljicom i mentoricom Gabrijelom Ševerdija, pozvana na državnu razinu natjecanja. 

  

U pismenom dijelu natjecanja, koji uključuje slušanje s razumijevanjem, čitanje s razumijevanjem, uporabu jezika i esej, Franka je zauzela 3., dok je u ukupnom poretku, nakon pribrojenih bodova s usmenog dijela testa, zauzela 6. mjesto! smiley  

Ponosni smo na izvanredan uspjeh izuzetno talentirane Franke i ne sumnjamo da će jednako zapažene uspjehe nastaviti nizati i u srednjoj školi! Great job, Franka! wink

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 4. 2017. 19:35

Pilot-projekt "Posjet učenika osmih razreda Vukovaru"

Od ove školske godine učenici osmih razreda uključeni su u pilot-projekt "Posjet učenika osmih razreda Vukovaru". Projekt organizira Javna ustanova Memorijalni centar domovinskog rata Vukovar, a cilj je ove terenske nastave učenje i poučavanje o Domovinskom ratu i njegovim posljedicama. Više o pilot-projektu i organizaciji terneske nastave možete pročitati klikom na Alfaportal.hr.

  :: opširnije :: 


objavio: Franciska Plješa  datum: 5. 4. 2017. 13:51

Debatni klub po prvi puta na međunarodnom turniru

Najhrabriji debatanti našeg kluba odlučili su za svoj prvi debatni turnir odabrati onaj međunarodni, na engleskom jeziku.

  

Na tezu Na tezu "Voting should be mandatory" (Glasovanje bi trebalo biti obavezno), četiri učenika 6. razreda - Tara Babić, Petra Faflja, Dominik Dumenčić i Marin Karavlah, te tri osmaša - Dino Morić, Gjozefina Noshi i Morena Biondić, zajedno s učiteljicom Gabrijelom Ševerdija intenzivno su se spremali mjesec dana, a kako su prošla tri kola debatiranja na International Middle Schools Debate Tournament, održanom 18. ožujka 2017. u Sloveniji, pročitajte u nastavku... 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 3. 2017. 16:38

Klokan bez granica

I ove će se godine učenici naše škole natjecati na međunarodnom matematičkom natjecanju "Klokan bez granica". Natjecanje će se održati 23.ožujka 2017. u 12:30h.
Sretno svima! wink

 

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Buza Vidas  datum: 19. 3. 2017. 16:13

Predavanje o Domovinskom ratu za osmaše

 

Uz obilježavanje 12. godišnjice postojanja i rada Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, doc. dr. sc. Ante Nazor održao je u petak 10. ožujka zanimljivo predavanje za učenike osmih razreda "Pregled uzroka i tijeka Domovinskog rata". 

  :: opširnije :: 


objavio: Franciska Plješa  datum: 13. 3. 2017. 10:38

Idemo na državni Lidrano!

Autorica: Gordana Ćuk-Ribarić

Već drugu godinu zaredom učenici dramske skupine OŠ Ivana Rabljanina Rab pozvani su na državnu smotru literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva Lidrano 2017. koja će se održati u Primoštenu 20.-24. ožujka 2017. godine.

  

Naime, na županijskoj smotri u Rijeci članovi stručnog povjerenstva za dramski izraz, na čelu s državnim povjerenikom Lukom Dragićem (glumac u HNK u Zagrebu), odabrali su izvedbu naše scenske igre koja će u kategoriji skupnih scenskih nastupa jedina predstavljati Primorsko-goransku županiju na državnoj smotri. Valja naglasiti kako državna smotra nije natjecateljskog karaktera već prilika da se na jednom mjestu pokaže rad najboljih učenika Hrvatske u literarnom, dramskom i novinarskom stvaralaštvu. Prilika je to za nova iskustva, učenje od drugih, druženje, kao i stvaranje nekih novih prijateljstava.

Radeći na scenskoj igri „Pobuna u ordinaciji“ autorice Milene Grce...(klikni za nastavak)

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Ćuk Ribarić  datum: 12. 3. 2017. 11:10

Natjecanje u Rijeci i bura kombinacija su za pamćenje

 

utorak, 7. 3., četiri učenika naše Škole, Emma Jureša i Stela Fafanđel iz 7.b, Paulo Starčević iz 8.a i Terezija Maškarin iz 8.c, krenuli su sa svojom učiteljicom iz povijesti Brankom Laković na županijsko natjecanje u Rijeku. Iako im vremenska prognoza nije bila naklonjena, nisu ni slutili da će povratak na Rab biti težak i dug. Naime, zbog jake bure prekinuta je trajektna linija i svi su morali prespavati u Jablancu. Trajekti su provozili tek sljedeći dan, a ekipa se vratila obogaćena za jedno nezaboravno iskustvo.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 3. 2017. 08:54

Obilježavanje Svjetskog dana voda

Komunalno društvo Vrelo d.o.o. u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, Osnovnom školom Ivana Rabljanina Rab i Dječjim vrtićem Pahuljica 22. ožujka 2017. godine obiljžavaju Dan voda u tjednu od 20. do 24. ožujka sa sljedećim aktivnostima...

Galerija fotografija s obilježavanja Svjetskog dana voda

  :: opširnije :: 


objavio: Franciska Plješa  datum: 8. 3. 2017. 18:10

"Hrvatski nogometaši i navijačice" idu u Zadar :)

Ovogodišnji zadnji dan karnevala, tradicionalno suđenje Juri Piškancu, bilo je obogaćeno sudjelovanjem maškaranih skupina naše škole, kao i Srednje škole Markantuna de Dominisa. Osnovnoškolskih je maškaranih skupina bilo sveukupno osam, a među maskama je bilo pitura, pantomimičara, nogometaša (što onih koji igraju europski, što onih koji igraju američki nogomet laugh), navijačica, vojnika, patuljaka, beba i hipija.

  

                   8.a                                        8.b                                          8.c

Iako, naravno, nije važno pobijediti, već sudjelovati, potajno su se sve skupine nadale putu u Zadar - nagradi za prvoplasiranu osnovnoškolsku i srednjoškolsku masku. Ove je godine pobjedu odnio 5.a razred s razrednicom Karmen Pende Šimičić i to s maskom hrvatske nogometne momčadi i navijačica! 

  

                                  7.a                                                5.a - pobjednici

Čestitke pobjednicima kojima želimo sretan put u Zadar, a ostale maškarane skupine, ne budite žalosne wink Zasigurno su svi uživali, ali se i zbližili u procesu zajedničkih priprema i izradi maski, a to je ono što je najvažnije!  

Pozivamo sve koji imaju još fotografija da ih podijele i tako nadopune ovaj fotoalbum smiley.       

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 2. 2017. 19:45

Podržite Dan ružičastih majica!

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači. Od prošloga tjedna, ovaj je dan i službeno u Hrvatskoj proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

 

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN), nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, promocijom Dana ružičastih majica postigao je prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje. 

Za učenike 6. razreda naše škole bit će organizirano predavanje na temu vršnjačkog nasilja s inspektoricom za maloljetnu delikvenciju i pedagoginjom škole kao predavačicama.  

Više o samoj inicijativi saznajte na službenim stranicama CEPN-a.

  :: opširnije :: 


objavio: Franciska Plješa  datum: 22. 2. 2017. 15:30

Micro:bitovi stigli su u našu školu

  

U sklopu projekta BBC micro:bit - STEM revolucija u školama koji provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih IRIM stiglo je 20 micro:bitova u našu školu. Više o projektu i nadolazećim radionicama u našoj školi pročitajte u nastavku... 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 2. 2017. 14:20

Međunarodni dan materinskog jezika u Loparu

Autorica: Tonka Kavran

21. veljače, drugu godinu zaredom, u Loparu smo obilježili Međunarodni dan materinskog jezika. Za tu priliku popularnu i izuzetno zabavnu igru „Pictionary“ prilagodili smo rapskoj čakavština te za učenike 4. razreda Područne škole pripremili edukativnu igraonicu „Pictionary po domaći“. Učenici, podijeljeni u dvije ekipe, izvlačili su kartice s pojmovima na čakavštini koje je trebalo nacrtati te u zadanom vremenu iz crteža pogoditi. Iako je bilo i nepoznavanja određenih riječi, sudionici se mogu podičiti bogatim rječnikom i suverenim vladanjem materinskim jezikom. wink Budući da standard sve više istiskuje čakavštinu iz svakodnevnog govora, sličnim aktivnostima i ubuduće ćemo nastojati doprinijeti njegovanju materinskog jezika.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 2. 2017. 20:39

Dramska skupina predložena za državnu razinu LiDraNa!

Jučer, 17. veljače 2017. godine u Guvernerovoj palači u Rijeci održana je Županijska smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola LiDraNo 2017.

U kategoriji dramsko-scenskog izričaja predstavilo se 13 scenskih igara s područja Primorsko-goranske županije, a učenici dramske skupine OŠ Ivana Rabljanina Rab i ove su godine predloženi za državnu smotru Lidrano.  yes

Dramska skupina naše škole izvela je scensku igru „Pobuna u ordinaciji“ autorice Milene Grce.

Jučerašnjim izvrsnim nastupom smijeh, suze i radost na riječku scenu donijeli su Franka Mikelić, Nino Pende, Ida Krstinić, Lora Dumenčić, Lana Vidas, Andro Karlić, Paola Lupić, Klara Miš, Ana Katarina Travaš, Gabrijel Gušćić zajedno sa svojom mentoricom Gordanom Ćuk-Ribarić. Čestitamo na velikom uspjehu! smiley

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Ćuk Ribarić  datum: 18. 2. 2017. 18:37

Dan sigurnijeg interneta 2017.

Na inicijativu Europske komisije već se nekoliko godina drugi utorak u veljači obilježava Dan sigurnijeg interneta. 

Cilj inicijative jest promoviranje sigurnog i odgovornog korištenja interneta te informacijskih i komunikacijskih tehnologija. U nastavku pogledajte kako se možete uključiti, educirati i istovremeno osvojiti zanimljive nagrade...

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 7. 2. 2017. 09:25

Poziv maškaranim skupinama ili razredima

  

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 31. 1. 2017. 18:52

Učenički božićni sajam "Knjige za sve!"

  

Završio je još jedan učenički božićni sajam s motom "Knjige za sve!" kojim se, na inicijativu Vijeća roditelja, prikupljao novac za obnovu fonda školske knjižnice. Naime, od 19. do 23. prosinca, roditelji, učenici i učitelji svakodnevno su u PC-u Mali Palit prodavali kolače i rukotvorine, odnosno čestitke i božićne ukrase nastale na radionicama koje su se u matičnoj i područnim školama odvijale od početka studenog. Prema informacijama članova Vijeća roditelja koji su ovih dana bili dežurni na štandovima, zarađeno je ukupno 12 361,00 kn. Dijelom zarađenog novca podmirit će se troškovi materijala koji je bio potreban za izradu prodavanih predmeta, a ostatkom će se već u siječnju naručiti nove knjige. HVALA SVIM RODITELJIMA koji su se uključili u organizaciju i provedbu ovog sajma! 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 12. 2016. 12:05

Akcija skupljanja starog papira donijela nagradu 7.a razredu!

U suradnji s Komunalnim poduzećem „Dundovo“ u školi je i ove godine provedena akcija skupljanja starog papira. Akcija je provedena s učenicima predmetne nastave, a razred koji je donio najviše papira nagrađen je satom besplatnog klizanja na Trgu Municipium Arba. 

 

Za 7.a razred nagrada je bila više nego motivirajuća. Zahvaljujući odličnoj organizaciji i logistici, zajedništvu i druženju, učenici 7.a razreda sakupili su 630 kg starog papira (najviše u predmetnoj nastavi) i nagradu sproveli u djelo. Jučer je sat vremena na klizalištu bilo rezervirano samo za njih! Svi su se odlično zabavili! yes

 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Ćuk Ribarić  datum: 21. 12. 2016. 19:23

Dobro je činiti dobro

I ove su godine, već tradicionalno, učenici OŠ Ivana Rabljanina Rab posjetili Psihijatrijsku bolnicu Rab kako bi prigodnim Božićnim programom razveselili pacijente i osoblje bolnice. Uz pjesmu, ples, glumu, recitacije i šale učenici Područne škole Kampor, članovi zbora i dramske družine matične škole sa svojim učiteljicama Natalie Lukačević, Petrom Golubovac, Lući Vrtodušić i Gordanom Ćuk Ribarić, unijeli su dašak veselja i radosti među bolničku publiku.

  

Osoblje bolnice uvijek s velikom pažnjom dočeka naše učenike, stoga su nas i ovom prilikom simbolično darivali malim domijenkom i poklonima koje izrađuju zajedno sa svojim pacijentima. Nadamo se kako će se ovo tradicionalno druženje nastaviti i u godinama koje slijede, jer dobro je činiti dobro! angel

 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Ćuk Ribarić Administrator   datum: 20. 12. 2016. 09:57

Međunarodni dan volontera

5. prosinca, dan prije Sv. Nikole, u cijelom se svijetu obilježava kao Međunarodni dan volontera. Stoga, hvala svim našim volonterima i zaposlenicima koji svoje slobodno vrijeme poklanjaju volontiranju. Posebno se zahvaljujemo Aleksandru Kociću, Matu Rukavini, Chiari Dejanović, Matei Barbari Mesić, Elli Krstačić, Martini Novotny i Lei Poldan, našim ovogodišnjim volonterima koji pomažu u učenju djeci kojoj je to potrebno, jednom tjedno, cijelu školsku godinu, pod koordinacijom socijalne pedagoginje. yes

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 7. 12. 2016. 20:35

Zahvaljujući "Lutkoforu" loparski mališani naučili "sve" o kazalištu

  

Autor: Tonka Kavran, Centar za kulturu Lopar

U ponedjeljak (28. studenog) u loparsku školu doputovalo je mobilno lutkarsko kazalište, točnije "Lutkofor" – edukativno-umjetnički projekt Gradskog kazališta lutaka Rijeka, u režiji Serđa Dlačića. Kroz izuzetno zabavnu predstavu "Vuk i tri prašćića", koja je korištena kao okosnica projekta, učenici su imali priliku upoznati se s procesom nastanka lutkarske predstave te osnovnim pojmovima vezanima uz kazalište. Naučili su, primjerice,...

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 12. 2016. 20:41

Dan otvorenih vrata 2016. - petak, 16.12.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 12. 2016. 16:10

Čitateljski susret na engleski način

 

U utorak, 22. 11., održan je susret mladih čitatelja kojima literatura na engleskom jeziku nije prepreka, već izazov. Susret su organizirale učiteljice englskog jezika Gabrijela Ševerdija i Ana Marija Perić i knjižničarka Mona Othman, a on je zapravo svojevrstan nastavak Spoja na slijepo s knjigom održanog u lipnju kada su učenici na temelju nekoliko osnovnih crtica iz knjige odabrali svoje ljetno štivo. U nastavku pročitajte kako je susret izgledao i pokušajte odigrati kviz o poznavanju literature na engleskom jeziku iz fonda školske knjižnice... 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 11. 2016. 15:45

Lutkofor

Autorica: Tonka Kavran, Centar za kulturu Lopar

Uoči ovogodišnjih blagdana Centar za kulturu Lopar i Općina Lopar daruju učenike Područne škole Lopar Lutkoforom, umjetničko-edukativnim projektom Gradskog kazališta lutaka Rijeka, koji će u njihovoj školi gostovati u ponedjeljak, 28. studenog. S prvom skupinom učenika glumci će raditi od 11,00-12,30 sati, a s drugom skupinom od 13,00 sati do 14,30 sati.

Veselimo se njihovoj kazališno-lutkarskoj avanturi! 

Opširnije o projektu saznajte klikom na opširnije wink

  :: opširnije :: 


objavio: External Administrator   datum: 22. 11. 2016. 11:51

Humanitarna akcija "Domu za nezbrinutu djecu u Rijeci"

     

Uključimo se zajedno u humanitarnu akciju 

"Od Raba sa heart" i pomognimo Domu za nezbrinutu djecu "Ivana Brlić-Mažuranić" u Rijeci.  Akcija prikupljanja pomoći traje od 21. studenog do 19. prosinca, a dodatne informacije o prikupljanju saznajte u nastavku (klik na opširnije).

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 11. 2016. 11:27

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Naša je škola i ove godine sudionik aktivnosti povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Program aktivnosti učenika 7. i 8. razreda pogledajte ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Franciska Plješa  datum: 21. 11. 2016. 10:25

Priča jesenskog šešira

  

U sklopu nastave Hrvatskog jezika, planom i programom u 5. razredu, predviđeno je izdvojiti vrijeme i odraditi jedan ili dva mjesečna projekta. U ovom polugodištu učiteljica Gordana Ćuk-Ribarić odlučila se s 5.a i 5.b razredom za projekt „Priča jesenskog šešira“. Više o mjesečnom projektu pročitajte u nastavku te svakako pogledajte i poslušajte priču jesenskog šešira učenika Petra Jakova Matahlije iz 5.a razreda.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 11. 2016. 17:54

Odajmo počast žrtvama Vukovara

Povodom dana sjećanja na Vukovar, u četvrtak, 17.11.2016. od 17,15 sati bit će organizirano paljenje svijeća u Varošu. Pozivamo sve učenike da u pratnji svojih roditelja zapale svijeće te na taj način odaju počast žrtvama Vukovara.

  :: opširnije :: 


objavio: Franciska Plješa  datum: 16. 11. 2016. 15:13

Književni susret s Bojanom Meandžijom

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige našu je školu 2. studenog posjetila književnica Bojana Meandžija te je učenicima 5.a i 7.c. razreda predstavila svoj roman za djecu i mlade Trči! Ne čekaj me...

Trči! Ne čekaj me... autobiografski je roman u kojem djevojčica Bojana opisuje četiri ratne godine provedene u skloništu zgrade u Karlovcu. Predstavljajući svoj roman, autorica je govorila o svom iskustvu rata i odrastanja u ratnim uvjetima, a čitavu je priču popratila čitanjem ulomaka iz romana, ali i slikovnim i zvučnim zapisima iz tog vremena. Unatoč "teškoj" temi, uspjela je duhovitošću i prepričavanjem najzanimljivijih situacija privući pažnju učenika do te mjere da su mnogi od njih odmah nakon susreta izrazili želju da što prije nabave i pročitaju roman.

Susret je organiziran u suradnji s izdavačkom kućom Alfa d. d. i Gradskom knjižnicom Rab u kojoj je u jutarnjim satima organiziran susret s autoricom za učenike 6.b razreda.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 2. 11. 2016. 18:22

Svjetski rekord u pljesku predstavi "Koliko je duga jedna priča" :)

Autorica: Tonka Kavran, Centar za kulturu Lopar

24. listopada za loparske mališane priređena je nagrađivana kazališna predstava "Koliko je duga jedna priča", predstava koja je na scenu postavljena prije 20 godina te za sobom broji preko 500 izvedbi. Režiju, tekst, glazbu i scenografiju potpisuje Sunny Sunninsky, a u predstavi su glumili Vjerica Vidov i Dragan Veselić, dvoje izvrsnih glumaca Kazališta lutaka Zadar.

  

Okosnica radnje beskrajna je borba za zlatni dukat kojom se kod publike, prema riječima redatelja, nastoji pobuditi osjećaj za pravednost i postojanost u svojoj namjeri. Minimalnim sredstvima, samo uz pomoć metra i jednostavnih rekvizita, postignut je maksimalan učinak te je publika, mjereno metrom, osvojila svjetski rekord za najdulji pljesak. surprise Gostovanje u Loparu financirano je sredstvima Ministarstva kulture RH te organizirano u suradnji Kazališta lutaka Zadar i Centra za kulturu Lopar!

  :: opširnije :: 


objavio: External   datum: 24. 10. 2016. 20:35

Škola miha u Loparu

Mih je tradicionalno puhačko glazbalo koje se, kao i na čitavom području od Istre i Like, preko Dalmatinske zagore i dalmatinskih otoka, pa sve do Hercegovine, nekada sviralo i na otoku Rabu. Uz pratnju miha u Loparu se plešu tradicionalni narodni plesovi tanac pojka. Danas je na otoku Rabu svega još nekoliko aktivnih svirača, od kojih samo jedan u Loparu. Kako bismo umijeće sviranja miha prenijeli na mlađe naraštaje i na taj ga način oteli zaboravu, KUD San Marino, uz potporu Centra za kulturu Lopar, pokreće školu miha.

Iako su mih tradicionalno svirali muškarci, naša škola otvorena je i dječacima i djevojčicama od navršene 8. godine, a dobro su došli i stariji koji bi htjeli naučiti ili obnoviti umijeće sviranja miha! Škola miha je besplatna za sve polaznike, a prijave zaprimamo do 20. studenog u Centru za kulturu Lopar.

Budite kotačić koji će doprinijeti očuvanju  lokalne baštine i barem probajte zasvirati mihwink

  :: opširnije :: 


objavio: External   datum: 20. 10. 2016. 16:32

Naša škola kao domaćin i suorganizator promocije "Borninog vremeplova" Krešimira Butkovića

Već tradicionalno naša je škola i ove godine domaćin i suorganizator susreta s književnikom Krešimirom Butkovićem organiziranog za širu javnost. Uz Gradsku knjižnicu Rab i Srednju školu Markantuna de Dominisa, 18. listopada, u BIC-u škole održana je promocija njegovog romana za djecu "Bornin vremeplov". Osvrt na promociju romana pročitajte na portalu Rab danas koji je promociju i medijski popratio.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 10. 2016. 18:26

Putovanje "Borninim vremeplovom" s Krešimirom Butkovićem

  

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog, našu je školu 17. 10. posjetio književnik Krešimir Butković koji je predstavio svoj novi roman za djecu "Bornin vremeplov". Zahvaljujući donaciji autora i nakladnika Funditus, knjigu možete posuditi u našoj školskoj knjižnici! Više o susretu i romanu pročitajte u nastavku... 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 10. 2016. 13:36

Udruga Pinokio donirala prilagođene udžbenike

Zahvaljujemo se udruzi Pinokio koja je našim učenicima s teškoćama u učenju donacijom prilagođenih knjiga u vrijednosti 5.830,00kn omogućila lakše svladavanje nekih nastavnih sadržaja.
Hvala vam od srca u ime naših brojnih mališana! wink

  :: opširnije :: 


objavio: Franciska Plješa  datum: 18. 10. 2016. 12:36

Obilježili smo Svjetski dan kravate

  

I naša je škola 18. listopada obilježila Svjetski dan kravate. Učenici i učitelj taj su dan svoje odjevne kombinacije upotpunili najpoznatijim hrvatskim proizvodom i modnim dodatkom. Pogledajte kako su se "skockali".

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 10. 2016. 11:52

Kazalište lutaka Zadar daruje loparske mališane besplatnom predstavom

 

Dva glumca, poneki metar, jedna bajka, mašta i problem – kako preživjeti u ovom surovom svijetu? Na sceni vidimo pijetla i kralja u beskrajnoj borbi za zlatni dukat. Motiv priče je probuditi u djeci osjećaj za pravednost i postojanost u svojoj namjeri. Predstava je u prvom redu namijenjena djeci, ali isto tako i odraslima, koji u njoj mogu pronaći sliku današnjih svjetskih odnosa. Međutim, publika ovu priču ne mora ozbiljno shvatiti, mora samo u njoj uživati, a ja se nadam da će tako i biti.

 Sunny Sunninsky, redatelj

ponedjeljak, 24. listopada, u predvorju Područne škole Lopar održat će se predstava "Koliko je duga jedna priča" u izvedbi Kazališta lutaka Zadar, s početkom u 12,30 sati.  smiley

Predstava je prvenstveno namijenjena učenicima područne škole i dječjeg vrtića!

Gostovanje u Loparu financirano je sredstvima Ministarstva kulture RH te organizirano u suradnji Kazališta lutaka Zadar i Centra za kulturu Lopar.

Za detalje o predstavi kliknite opširnije.


 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 10. 2016. 12:28

Svečano obilježimo Dan kravate!

U utorak, 18. listopada, odjenimo kravatu te se podsjetimo na vrednote koje ona posreduje: ljudsko dostojanstvo, kulturu uljudnosti, sklad slobode i odgovornosti, važne trenutke svečanosti i slavljenja, poslovnu uspješnost, duh zajedništva među ljudima i narodima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 14. 10. 2016. 10:06

Prva generacija diplomiranih glagoljaša u Loparu

Autor: Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar

U ovogodišnju školsku godinu učenici PŠ Lopar uplovili su Ljetnom školom glagoljice koja je održana 6. i 7. rujna uoči Međunarodnog dana pismenosti te u okviru programa obilježavanja blagdana Male Gospe. Školu je vodio Damir Kremenić, predsjednik Katedre Čakavskog sabora Kornić, u okviru Glagoljske šetemane koja se, osim u matičnom Korniću i Loparu, od 5. do 11. rujna odvija u još nekim mjestima. Polaznici su imali priliku upoznati se s uglatom glagoljicom te su im za uspješno svladane osnove dodijeljene diplome. cool

  :: opširnije :: 


objavio: External Administrator   datum: 9. 10. 2016. 13:49

Noć istraživača u Područnoj školi Lopar

   

Autor: Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar

Već tradicionalnom Rapskom noći istraživača, organiziranom u suradnji udruge ProGEO-Hrvatska, Pučkog otvorenog učilišta Rab, Centra za kulturu Lopar te Javne ustanove Priroda, i ove smo godine zakoračili u listopad. Glavnina programa odvijala se u OŠ Ivana Rabljanina Rab te u Infocentru Geoparka Rab, a dio programa realiziran je i u Loparu te su 30. rujna učenici 3. i 4. razreda PŠ Lopar sudjelovali u radionici Zemljina slikovnica, a 1. listopada izv. prof. dr. sc. Tihomir Marjanac sve zainteresirane poveo je u znanstvenu šetnju Geološkim vrtom Lopar. Na vrlo metodičan, djeci primjeren,...

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator External   datum: 9. 10. 2016. 13:32

Ljetna škola demoracije u Selcu

Hrvatsko debatno društvo i ove je godine organiziralo Ljetnu školu demokracije u Selcu za učenike osnovnih i srednjih škola, nastavnike, nenastavno školsko osoblje i studente u trajanju od 27. kolovoza do 2. rujna. Iz naše su škole ove godine na kampu sudjelovali psihologinja Tanja Rizner i učiteljica engleskog jezika Gabrijela Ševerdija. 

Polaznici odrasli, oni novi, tako su imali priliku upoznati se s debatom ne samo kao natjecateljskom aktivnosti, već i kao izuzetno korisnom metodom za učenje. Oni "stari", tj. polaznici s iskustvom u radu s debatnim klubovima, dobili su priliku naučiti o naprednijim tehnikama razvoja argumentacije i kritičkog mišljenja. 

Kada je i kako u Hrvatskoj debata počela, koje aktivnosti podrazumijeva te što o ovogodišnjem kampu misle polaznici, između kojih i psihologinja Tanja Rizner, doznajte u radio emisiji HRT-a  "Izvan okvira", urednice Ivane Sučić

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 9. 2016. 17:24

Otvaranje prvog rapskog ''Street Workout" vježbališta u parku Komrčar

U subotu, 24.9. u 10 sati ujutro u parku Komrčar na Rabu bit će otvoreno prvo rapsko ''Street Workout" vježbalište! 

Ulično vježbanje ("Street Workout") sportska je vještina koja podrazumijeva treniranje s težinom vlastitog tijela, a kombinacija je tehnika gimnastike, trčanja, akrobatike i atletike. Temeljne vježbe koje čine skokovi, penjanja, sklekovi, čučnjevi i zgibovi međusobno se nadograđuju, a najveća prednost ovakvog tipa vježbanja jest u tome što ga se može izvoditi i izvan teretane, na jednom od ovakvih vježbališta na otvorenom. Poseban gost na otvorenju prvog ovakvog vježbališta na Rabu bit će jedan od najtrofejnijih vježbača u Hrvatskoj, gospodin Marin Vlahović. 

Dragi učenici i učenice, roditelji, učitelji i učiteljice, pridružite se brojim sportašima i sportskim udrugama na otvorenju vježbališta u parku Komrčar i pomognite pri podizanju svijesti o važnosti zdravog života! wink

Više o samom "Street Workout-u" i Marinu Vlahoviću pročitajte u članku Krešimira Butkovića na portalu Rab Danas

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 9. 2016. 17:17

GRAĐA LAGANA ZA ČITANJE U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Građa lagana za čitanje termin je koji obuhvaća jezičnu i grafičku prilagodbu knjiga koja je namijenjena osobama koji imaju poremećaj koji izaziva poteškoće u čitanju i razumijevanju teksta (osobe s disleksijom i ostalim poteškoćama čitanja, osobe s intelektualnim poteškoćama, osobe s neuropsihijatrijskim poremećajima, prelingvalno gluhe osobe, gluhoslijepe osobe, osobe s afazijom, demencijom i dr.). Prilagodba se temelji na Smjernicama za prilagodbu građe lagane za čitanje koju je izdao Međunarodni  savez knjižničarskih društava i ustanova.

U školskoj knjižnici možete posuditi sljedeće naslove:

Vlak u snijegu - zvučna knjiga u mp3 formatu i Daisy formatu te u obliku e-knjige
Čudnovate zgode šegrta Hlapića - zvučna knjiga u mp3 formatu i Daisy formatu te u obliku e-knjige
Družba Pere Kvržice - zvučna knjiga u mp3 formatu i Daisy formatu te u obliku e-knjige
Priče iz davnine – tiskano i elektroničko izdanje, zvučna knjiga u mp3 i Daisy formatu

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 9. 2016. 13:00

Priča s drugog kraja svijeta - 2. dio

    

Pri kraju je moja novozelandska godina.  Preletjela je u trenu. Kao da sam prekjučer otišla, a jučer vam pisala malo o tome kako mi je prošlo prvih par mjeseci i prvo radno iskustvo, kad eto - bukiramo letove za natrag.

Dugo se nisam javljala pa imam osjećaj da mi je cijeli život prošao (mada je u pitanju „samo“ jedno polugodište), ali eto - sad kad su vam krenuli praznici i kad imate manje školskih a više „životnih“ obveza i radosti možda će vam u hladu nekog divnog mirišljavog stabla biti gušt pročitati i pogledati kako teče ili kako je protekao moj boravak na Novom Zelandu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Ribarić  datum: 4. 7. 2016. 12:34

Posjet djelatnika OŠ Srečka Kosovela iz Sežane

U petak, 1. srpnja, našu školu i otok Rab posjetilo je 43 djelatnika i ravnateljica Jadranka Mihalič OŠ Srečka Kosovela iz Sežane s kojom imamo višegodišnju suradnju.  U školi je bio upriličen susret s učiteljima razredne i predmetne nastave te stručnim suradnicima pa su djelatnici obiju škola imali priliku razmijeniti iskustva i ideje te dogovoriti daljnu suradnju unutar predmetnih područja, ali i na raznim projektima.

OŠ Ivana Rabljanina Rab pomogla je i u planiranju njihova boravka na otoku te organizirala posjet Spomen groblju Kampor uz stručnu pratnju prof. Iva Barića i turističko vođenje starogradskom jezgrom u suradnji s Udrugom turističkih vodiča Rab kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo.

Naši prijatelji i suradnici iz Sežane izrazili su zadovoljstvo ugodnim boravkom u Školi i na otoku te želju da ih u listopadu posjetimo u Sežani. Nadamo se da će se želje ostvariti, a ovakva druženja rezultirati novim idejama i projektima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 4. 7. 2016. 09:25

Blind date with a book

  

"Knjigu ne valja suditi po koricama", izreka kaže. No, učenici koji su se u četvrtak, 9. lipnja 2016. oko 18,00 sati našli na druženju u BIC-u, to nisu ni mogli. smiley 

S novopristiglim naslovima na engleskom jeziku, ali i onima već u ponudi knjižnice, učenici su se upoznali kroz "spoj na slijepo s knjigom". Svaki je učenik odabrao knjigu za sebe sudeći samo po crticama kroz koje su omotane knjige predstavljene. Knjiga je bilo i za mlađe čitače pa su tako i učenici 5. razreda pronašli nešto za sebe. Odabrane će knjige čitati preko ljeta, a jesu li zadovoljni svojim "slučajnim" odabirom, saznat ćemo po povratku s ljetnih praznika.   

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 6. 2016. 16:06

Kad se snažne ruke slože, sve se može, sve se može...

srijedu 27. travnja 2016., prkoseći vremenu, održana je  velika akcija uređenja školskog dvorišta PŠ Lopar povodom Dana planeta Zemlje.

    

Tijekom akcije izrađena su dva velika stola s klupicama u hladovini drveća, obojani su koševi, hodalica i vrtuljak, popravljen gol za nogomet, pokošen travnjak, uređene klupice na zidićima te uljepšano dvorište zasađenim maslinama, vrbama, lavandama i ostalim cvijećem.

U ime svih učenika i njihovih učiteljica zahvaljujemo se svim očevima koji su odvojili vrijeme i zajediničkim snagama izmamili osmjeh na lica svoje djece.  smiley

Ujedno se zahvaljujemo i pohvaljujemo suradnju sljedećim sudionicima i pomoćnicima:

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Pećarina Administrator   datum: 1. 5. 2016. 18:45
» Arhiva naših vijesti    
 


 

E-škole


Prijave u radionice

Upute za nadogradnju Win10 na uređajima nastavnika za radionicu "R13 Osnove korištenja tableta i hibridnih računala" 

Nadogradnju je potrebno izvršiti prije termina radionice jer, u slučaju da to ne učinite, radionicu nećete moći u potpunosti odraditi. U slučaju poteškoća sa nadogradnjom molimo učitelje da se obrate na helpdesk@king-ict.hr.


UPUTE ZA KORIŠTENJE             E-DNEVNIKAObavijest svim učenicima i roditeljima 

Ušljivost glave česta je pojava među djecom u vrtićima i školama, a pravovremeno otkrivanje i tretiranje uvelike pomaže sprječavanju njenog širenja. Detalje o tome kako prepoznati i suzbiti ušljivost saznajte ovdje.


Pilot projekt u svrhu unaprjeđenja oralnog zdravlja djece: 

Obavijest za roditelje
Obavijest za učenike


Naša postignuća

Dva zlata, dva srebra i bronca na državnom natjecanju "More je živo" (šk.god. 2014./15.)

Zlato na državnom natjecanju iz pružanja prve pomoći (šk.god. 2014./15.)

Srebro na državnom natjecanju u futsalu (šk.god. 2014./15.)


Knjižnični katalogUdžbenici 2016./17.

Popis udžbenika za razrednu nastavu (1. - 4. r.)

Popis udžbenika za predmetnu nastavu (5. - 8. r.)


Korisni linkovi

PUČKO OTVORENO 

PROJEKT RAČUNALNE E-EDUKACIJE SA SLOBODNIM PRISTUPOM


DEBRA - društvo oboljelih od bulozne epidermolize


Kutak za razbibrigu

 

preskoči na navigaciju