2020-10-24 12:28:31

Školi odobren prijedlog u sklopu projekta Erasmus

Sa zadovoljstvom objavljujemo da je Agencija za mobilnost i programe EU na temelju Odluke o dodjeli financijske potpore Agencije prihvatila i odobrila našoj Školi projektni prijedlog u području općeg obrazovanja koji se vodi pod brojem 2020-1-DE03-KA229-077397_6, OID: E10007569 . Za realizaciju ovog projekta osigurana je financijska potpora u iznosu od 30.151,00 EUR. Naziv projekta je “Every move counts”.

Projekt  “Every move counts”  (“Svaki pokret je bitan”) osmišljen je zbog potrebe da našu djecu motiviramo na kretanje, bavljenje sportom te konzumiranje zdrave prehrane. Budući da većina naših učenika provodi puno svog slobodnog vremena koristeći elektroniku (kompjutere, laptope, tablete, pametne telefone), sve manje vremena izdvajaju za rekreaciju i fizičku aktivnost. Broj učenika koji se bave sportom kao redovnom slobodnom aktivnošću u stalnom je padu. Više je nego jasno da redovita tjelesna aktivnost igra važnu ulogu u temeljima sretnog, zdravog i duljeg života dok neaktivnost donosi opasnosti kao što su bolesti srca, dijabetes i pretilost. Osim toga, sport je dobar način za pristup i integraciju učenika koji nisu socijalno integrirani iz različitih razloga (jezične barijere, problemi u ponašanju, mentalni problemi). Škola je zaista dobro mjesto za rješavanje svih tih problema jer je to vrijeme u životu u kojem se svi mogu upoznati s fizičkim vještinama i aktivnostima.

U ovom projektu sudjeluje šest škola iz šest zemalja: Hrvatske, Finske, Njemačke, Italije, Španjolske i Velike Britanije. Sudionici su učenici u dobi između 13 - 16 godina i pohađaju različite oblike srednjih i osnovnih škola i jednu SEN školu (škola za učenike s različitim poteškoćama, i fizičkim i mentalnim).

U projektu će sudjelovati oko 125 učenika iz spomenutih zemalja, međutim mnogo će više učenika i ljudi biti uključeno u projekt kroz izazove, Europski tjedan sporta, eTwinning projekte te dane zdrave hrane u svim školama.

Projekt će trajati dvije godine, točnije od 1. studenog 2020. godine do 31. listopada 2022. godine.

Škole koje sudjeluju:

Lauritsalan koulu ,Finska IES MARQUÉS DE CASARIEGO, Španjolska Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab, Hrvatska Istituto Comprensivo Statale Luigi Capuana, Italija Pendle Community High School & College , Velika Britanija Mittelschule Holderhecke Bergrheinfeld, Njemačka

Glavni cilj projekta je povećati sudjelovanje naših učenika u sportu i drugim aktivnim aktivnostima u slobodno vrijeme. Naučiti kako su zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i osobna dobrobit povezani te shvatiti kako im tjelesna aktivnost može donijeti užitak. Učenici koji se suočavaju s isključenošću i samoćom integrirat će se kroz aktivnosti ovog projekta jer će im pružiti mogućnosti povezivanja, jačanja vlastitog samopouzdanja i omogućiti im da se osjećaju prihvaćenima.

Natjecanja će biti motivirajuća i zabavna te će uvažavati potrebe učenika, a daje se prednost LJUBAVI prema sportu naspram UČENJU sporta kako bi postali zdrave i aktivne odrasle osobe koje znaju koliko je važno živjeti zdravo i aktivno i koje su dobro integrirane u društvo. Isto tako učenici će poboljšati i druge vještine poput jezika i IT vještina.

Učitelji koji sudjeluju u ovom projektu će prilikom ovog projekta poboljšati svoju metodologiju, a njihovi posjeti će ih nadahnuti i motivirati te će svoje znanje širiti  kolegama kod kuće.

Sudjelovanje u projektu bit će neprocjenjivo i jedinstveno iskustvo koje će promijeniti živote učenika i također utjecati na emocije, stavove te će ih natjerati da shvate da je svaki pokret važan!


Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab