2020-11-02 20:51:15

Be True, Do Not Bully!

Agencija za mobilnost i programe EU na temelju Odluke o dodjeli financijske potpore Agencije koordinatora ovog projekta (Italije) u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga 2020. g. za program Erasmus+, Ključna aktivnost 2 u području općeg obrazovanja prihvatila je projektni prijedlog koji se vodi pod brojem 2020-1-IT02-KA229-079079_5, OID: E10007569 i nazivom: "Be True, Do Not Bully!", te mu odobrila financijsku potporu u iznosu 27.659,00 EUR.

Nositelj projekta je Scuola Cattolica Paritaria Madonna dell' Asilo iz Italije, a partneri su Sehut Kazim Esmer Ilkokulu iz Turske, Ceip pou de la Muntanya iz Španjolske, Des Primary private Company iz Grčke, te naša škola-OŠ Ivana Rabljanina Rab. 

Projekt u trajanju od dvije godine (15.rujna 2020.-14.rujna 2022.) osmišljen je u cilju promocije inkluzivne edukacije, jednakosti i nediskriminacije, prevencije međuvršnjačkog nasilja i međusobne razmjene primjera dobrih praksi između pet uključenih zemalja. 

Posebni je značaj dan edukaciji učitelja i osoblja škola kako bi jačajući svoje vještine za prevenciju i intervenciju međuvršnjačkog nasilja bili spremni adekvatnije reagirati na izazove koje donose odnosi među djecom u današnje vrijeme. Razmjena ideja i iskustava među školama može pojedinim školama dati nove uvide i praktične primjere za nošenje sa izazovima s kojima se svakodnevno susreću. Za vrijeme edukacije učitelja škole će pripremati i aktivnosti za uključivanje učenika koji će tako imati priliku upoznati se s kulturom, tradicijom i školstvom u drugim zemljama. Većina projekta zamišljena je kao edukacija edukatora, ali jednako tako uključuje razmjenu učenika u dobi 6-12 godina u pratnji učitelja, a u sklopu koje će učenici imati priliku upoznati svoje vršnjake i načine rada u njihovim školama. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i mjere cijeli projekt se planira provoditi na eTwinning i Twinspace platformama do ponovne mogućnosti putovanja. Na platformama će se škole međusobno povezati i krenuti s izradom loga projekta, kao i dijeljenjem korisnih i zanimljivih informacija među učiteljima i učenicima.

Naša škola u projektu je zadužena za prvi susret škola koji se umjesto u studenom 2020. odgađa do bolje epidemiološke situacije. Taj je susret zamišljen kao petodnevni trening polaznika na temu međuvršnjačkog nasilja i postupanja u situacijama istog. Naša škola je također zadužena za izradu web stranice projekta na kojoj će sve škole moći stavljati svoje materijale, te za izradu digitalnog vodiča vezanog uz nošenje s međuvršnjačkim nasiljem koji će biti preveden na engleski jezik i dostupan svim zainteresiranima.

Nakon susreta u našoj školi u planu su još četiri susreta u drugim uključenim zemljama, a s konkretnim temama vezanima uz međuvršnjačko nasilje: u Turskoj: Kako koristiti umjetnost u zaustavljanja nasilja?, u Grčkoj: Kako igrama zaustaviti nasilje?, u Italiji: Kako drama i komunikacijske vještine mogu pomoći u zaustavljanju nasilja?, te u Španjolskoj: Primjeri preventivnih programa koji služe zaustavljanju međuvršnjačkog nasilja i nasilja putem Interneta.

 


Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab