2018-07-06 14:28:53

Školski projekt EM kugle

Napisala: Ivana Maričić, učiteljica prirode 

15. lipnja 2018. godine, zadnji dan nastavne godine učenici OŠ Ivana Rabljanina Rab obilježili su provedbom školskog projekta EM kugle. Tim događajem postali su dio svjetskog projekta koji se održava na globalnoj razini u više od 100 zemalja svake godine 08.08. pod nazivom EM MUD BALL DAY.

   
Okupili smo se u jutarnjim satima na Šetalištu fra Odorika Badurine, na potezu od kupališta Škver prema Samostanu sv. Eufemije. Učenici su zajedno s učiteljicama, učiteljima, ravnateljicom i stručnom službom škole bacili u more 1.000 glinenih kugli s efektivnim mikroorganizmima. Osim sa šetnice, glinene kugle učenici su bacili i s Eko broda kojeg je za potrebe ovog projekta školi na raspolaganje dalo komunalno društvo Dundovo d.o.o..

Ovom količinom proizvedenih i u more bačenih kugli trebali bismo pročistiti oko 1000 četvornih metara rapskog morskoga dna, a kako bi i znanstveno potvrdili učinak kugli, djelatnici NZZJZ PGŽ, Ispostave Rab analizirat će uzorak mora uzet prije i nakon bacanja kugli. Glinene kugle s efektivnim mikroorganizmima izradili su učenici 6-ih razreda zajedno sa učiteljicom prirode Ivanom Maričić, voditeljicom projekta. Priprema projekta počela je u... 

 

 

...drugom polugodištu s edukativnim predavanjima. Učenici su naučili osnovno o djelovanju dobrih bakterija na morskom dnu.

 

    

 

Učenice su osmislile sadržaj letaka i plakata; učenica Lana Fafanđel je izradila plakat a učenica Ema Debelić logo projekta.

 

  

 

Nakon što smo bacili kugle u more, glina se otopila a efektivni mikroorganizmi u kuglama su našli svoje mjesto na morskom dnu. Njihova je uloga da pomognu u bioremediaciji mora te da obnove zdrav i bogat život u moru. Dobre bakterije će svojim biokemijskim aktivnostima razgraditi nataloženi otpadni mulj.

 

 

Događaj su svojim dolaskom podržali gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Raba Matko Krstačić, direktor komunalnog društva Dundovo d.o.o. Mladen Kuparić, predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Ispostave Rab, Vladimir Rimac i Vladimir Mišić, a u provedbi ovog ekološkog projekta pomogli su Turistička zajednica Grada Raba i djelatnici Efektivnih mikroorganizama originalna tehnologija Rijeka d.o.o. 

 

DODATNE INFORMACIJE O EM TEHNOLOGIJI

Tehnologija efektivnih mikroorganizama razvijena je 70-tih godina na Sveučilištu Ryukyus, Okinawa, Japan (Sangakkara, 2002.). Ime je nadjenuo prof. dr. Teruo Higa, koji je otkrio, proučio i razvio EM, a sastoji se od raznih učinkovitih, korisnih i nepatogenih mikroorganizama proizvedenih prirodnim putem, koji nisu kemijski sintetizirani niti dobiveni genetičkim inženjeringom. Dolaze u tekućem obliku, imaju široku primjenu, nema negativnih učinaka, korisni su za biljke, životinje, ljude.

 

Tehnologija bazirana na efektivnim mikroorganizmima se primjenjuje u preko 130 zemalja svijeta, a u 12 zemalja primjenjuje se kao državni program u ekološkom uzgoju i proizvodnji zdrave hrane. EM Tehnologiju mnogi smatraju i imuno sistemom Planete Zemlje jer njenom primjenom osiguravamo čiste vode, tlo i zrak te zdravi razvoj ljudskog, biljnog i životinjskog svijeta. Moguće je neutralizirati štetno djelovanje teških metala, radijacije, elektromagnetskog zračenja, štetnih isparavanja i plinova nastalih kemijskim reakcijama u otpadnim vodama, odlagalištima otpada, industriji itd. 

Efektivni mikroorganizmi svojim antioksidacijskim procesima utječu na zdravlje kod ljudi, jačaju imunitet i u suradnji sa prirodnim procesima osiguravaju zdravo stanje organizma, otpornost na bolesti te usporavaju proces starenja.

 


Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab