preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Kalendar rada šk.god 2020./21.

Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku 2021./2022. godinu

 

 

 

Prijam roditelja

Raspored prijama roditelja možete provjeriti ovdje

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 12. 2011.

Ukupno: 667849
Ovaj mjesec: 4687
Ovaj tjedan: 860
Danas: 2
Novosti

EM kugle u gradu Korčuli

 

Svjetskom projektu pripreme i bacanja glinenih kugli s efektivnim mikroorganizmima u more pridružile su se OŠ „Petra Kanavelića“ i SŠ “Petra Šegedina“ iz Korčule.

U organizaciji Adriatica – društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Mediterana, održana je u ponedjeljak (14. listopada 2019.) u Korčuli eko akcija bacanja „EM“ kugli u more. Eko akcija održana je u sklopu Mjeseca prirodoslovlja na Korčuli.

Bravo za naše nove prijatelje istomišljenike! Zajedno ćemo učiniti svijet ljepšim mjestom! 😊 

 

    

Projekt EM kugle

                                                                                ilustracija preuzeta s interneta

Napisala: Ivana Rimac, mag.sanit.ing., učiteljica prirode i biologije

INFORMACIJE O TEHNOLOGIJI EFEKTIVNIH MIKROORGANIZAMA

Tehnologija efektivnih mikroorganizama razvijena je 70-tih godina na Sveučilištu Ryukyus, Okinawa, Japan (Sangakkara, 2002.). Ime je nadjenuo prof. dr. Teruo Higa, koji je otkrio, proučio i razvio EM, a sastoji se od raznih učinkovitih, korisnih i nepatogenih mikroorganizama proizvedenih prirodnim putem, koji nisu kemijski sintetizirani niti dobiveni genetičkim inženjeringom. Dolaze u tekućem obliku, imaju široku primjenu, nema negativnih učinaka, korisni su za biljke, životinje, ljude.

 

Tehnologija bazirana na efektivnim mikroorganizmima se primjenjuje u preko 130 zemalja svijeta, a u 12 zemalja primjenjuje se kao državni program u ekološkom uzgoju i proizvodnji zdrave hrane. EM Tehnologiju mnogi smatraju i imuno sistemom Planete Zemlje jer njenom primjenom osiguravamo čiste vode, tlo i zrak te zdravi razvoj ljudskog, biljnog i životinjskog svijeta. Moguće je neutralizirati štetno djelovanje teških metala, radijacije, elektromagnetskog zračenja, štetnih isparavanja i plinova nastalih kemijskim reakcijama u otpadnim vodama, odlagalištima otpada, industriji itd. 

Efektivni mikroorganizmi svojim antioksidacijskim procesima utječu na zdravlje kod ljudi, jačaju imunitet i u suradnji sa prirodnim procesima osiguravaju zdravo stanje organizma, otpornost na bolesti te usporavaju proces starenja.

 

Ove školske godine 2018./2019. nastavljamo sa provedbom školskog projekta EM KUGLE uz veliku podršku poduzeća Dundovo d.o.o., Nastavnog Zavoda za Javno Zdravstvo PGŽ (Ispostava Rab) te Grada Raba. 

U izradi glinenih kugli sudjelovali su učenici petih i sedmih razreda (članovi EKO ETNO grupe OŠ Ivana Rabljanina Rab). Svoje vrijeme, trud i podršku pri provedbi ovog projekta uložile su Doris Ćuća-Žentil i Edita Anić Božić te bi bez njih bilo teško provesti sve planirane aktivnosti.

Ove je godine učiteljica Ivana Rimac, voditeljica EKO ETNO grupe okupila i potaknula veći broj učenika na uključivanje u projekt. 1310 izrađenih glinenih kugli najbolji su pokazatelji velikog rada učenika.

Učenici EKO ETNO grupe izradili su nove infomativne materijale. 

plakate izradila: Lana Magdić, 7d


U nastavku možete pregledati fotografije kako nam je bilo tijekom izrade glinenih kugli:

 

 

 

 

Da se tijekom izrade kugli može i ponavljati gradivo za ispit najbolje pokazuje sljedeća fotografija: 

 

 

 

 

 

KAKO PRIRODA POSLUJE?

 

Dakle ovako, priroda posluje vrlo lako. Ona čovjeku hranu daje a on je prodaje i tako sebi život čini lakšim. Na našu sreću i danas u dvadeset i prvom vijeku priroda se i dalje razvija i daje plodove fine i zdrave. Razne bobice, biljke ili listovi, sve je to hrana za nas ljude, ali i za životinje. Jeste li se ikada zapitali „ŠTO JA TO RADIM“ kada ste bacili opuške u travu ili plastiku u baru? Zašto postoje koševi za smeće? - Da budu ukras u šumi ili na cesti. Ne, one su tu kako bi nama poručile da čistimo prirodu jer nam je ona hrana. Ptičice, patkice, žabice ili mravi oni su tu kako bi nama hranu dali. Poštujte ih molim vas, jer oni su naš spas. Zamislite se u svijetu u kojem biljke venu. Nema ni hrane ni zelenila. To bi bilo jako tužno. Priroda je nastala 1. na Zemlji i da nje nema nebi bilo ni nas. Priroda je u današnjem svijetu jako onečćena i to je tužno za vidjeti. Pokušajte zamisliti da netko dođe pored vaše kuće i da tamo baca smeće, bi li vam bilo lijepo? - NE BI. ZATO NI VI NEMOJTE UGROŽAVATI TUĐI DOM. Životinje isto imaju pravo na život kao i mi. Dali one nama uskraćuju prava na dom, sreću i zdravlje? - Ne, zato nemojmo ni mi njima. Pušači, nemojte bacati opuške po svijetu već u koš za smeće, a vi koji koristite plastičnu ambalažu ne bacajte je po prirodi ili po šumi  već u posebno označene koševe za plastiku. Priroda je naš dom, očuvajte ju.

VOLI, POŠTUJ I BRINI SE O NJOJ

JER UPRAVO JE ONA NAJVAŽNIJI KROJ.

Larisa Magdić, 6c

Izdvojeno

 

 


TražilicaŠkola za život


Red vožnje autobusa

 

 


UPUTE ZA KORIŠTENJE E-DNEVNIKA


Tjedni jelovnik


Pilot projekt u svrhu unaprjeđenja oralnog zdravlja djece: 

Obavijest za roditelje
Obavijest za učenike


Uplate za klima uređaje na:

IBAN HR2524020061100109073

Model - Poziv na broj: 00  65268

Opis: Za klime u RN MŠ
Naša postignuća

Dva zlata, dva srebra i bronca na državnom natjecanju "More je živo" (šk.god. 2014./15.)

Zlato na državnom natjecanju iz pružanja prve pomoći (šk.god. 2014./15.)

Srebro na državnom natjecanju u futsalu (šk.god. 2014./15.)


Korisne poveznice

PUČKO OTVORENO 

PROJEKT RAČUNALNE E-EDUKACIJE SA SLOBODNIM PRISTUPOM


DEBRA - društvo oboljelih od bulozne epidermolize

preskoči na navigaciju